^
Noutati

#STAIACAS şi descoperă partea frumoasă a carantinei

Apr 2, 2020 | Noutati

Cea mai grea perioadă a anului ne cuprinde pe toţi în aceste moment. Ne simţim ca atunci când părinţii ne pedepseau în vacanţa de vară, iar timp de 2 săptămâni stăteam pe geam şi ne salutam prietenii cu nostalgie. Singura diferenţă e că acum nu suntem singurii “pedepsiţi”, sau cel puţin aşa ar trebui. Auzim constant de autoizolare şi cât de important e să nu ieşim din casă fără motive întemeiate. E poate una dintre cele mai imposibile teme de seminar pe care un student o primeşte în acest semestru.

Aş vrea să vedem cu toţii partea plină a paharului pentru că da, există, şi trebuie să înţelegem că nimic nu e întâmplător.

Internetul = cel mai bun prieten

Slavă Domnului că avem internet nelimitat şi electricitate! Acum părinţii nu ne vor mai reproşa cum că stăm toată ziua “pe internet”. YouTube-ul ne pune la dispoziţie o gamă infinită de tutoriale ce ne pot potoli plictiseala. Nu ştii să faci o lebădă din hârtie? Acum poţi învăţa. Nu ştii să găteşti nimic altceva înafară de paste? Jamila Cuisine are un canal plin cu reţete (Sfat: alege acele preparate care nu necesită alimente precum făină, ulei, drojdie etc.). Lista poate continua la nesfârşit în funcţie de preferinţele fiecăruia. Important e să ştim că variate există!

Lada cu zestre

Dacă tot făceam o comparaţie cu verile în care stăteam pedepsiţi în casă, îmi trec prin minte multele idei care nu mă lăsau să mă plictisesc pe atunci. Refăceam la nesfârşit acel puzzle cu Barbie sau Cartea Junglei, aveam creioanele tocite de la cât de mult puteam colora şi desena, iar toate revistele Schooby-Doo erau şifonate de la atâta răsfoit. Poate că o vizită prin podul casei sau în cutiile cu amintiri nu strică în aceste momente criză, în care nostalgia ne cuprinde sub toate formele posibile.

Mii de rânduri de citit

Mulţi avem acel roman de care ne-am apucat acum 3 luni şi pe care îl purtăm după noi zi de zi la facultate sau în bus, în speranţa că ne va captiva atât de tare încât îl vom finaliza curând. Concentrarea e dificil de găsit acum, când patul şi telefonul îţi sunt mereu aproape. Încearcă să îţi iei o zi sau două în care să te focusezi doar pe finalizarea acesteia. Dar dacă ceea ce alţii au scris nu te prea impresionează, încearcă să îi impresionezi tu pe ceilalţi cu poveştile tale de viaţă captivante. Deschide-ţi laptopul sau ia o foaie de hârtie, şi lasă ca talentul tău de scriitor să se destăinuie.

Fă curăţenia de primăvară în avans

Dacă în sesiune ai făcut curăţenie şi în cele mai mici crăpături ale camerei, acum poţi trece la next level, testându-ţi abilităţile la nivel de casă. Dunga aceea de pe perete/tavan care pare permanentă poate fi acum înlăturată dacă îi acorzi destul de multă atenţie şi perseverenţă. Nu uita să speli bucătăria şi baia; îi vei face o surpriză plăcută mamei tale!

Stai afară doar pe jumătate

Din moment ce ai spălat bine geamurile, poţi vedea cât e de frumos afară fără să ieşi din casă. Acum e momentul să acorzi timp şi afecţiune plantelor tale! Dacă totuşi eşti dependent de aerul curat, aeriseşte-ţi zilnic camera, stai pe geam ca bătrânii penisionari de la bloc şi salută natura. Aş zice să îţi saluţi vecinii de pe stradă, însă sper că aceştia satu în casă, la fel ca tine!

Economiseşti bani mai mult ca niciodată!

Acum începem să economisim parfum, machiaje, bilete de bus şi multele cafele servite în oraş. Nu mai eşti tentat să mănânci în oraş sau să îţi cumperi haine noi; ai scuza perfectă de a “amâna” cadourile prietenilor ce îşi serbează ziua în această perioadă şi cu siguranţă date-urile necesită doar o conversaţie telefonică sau web. E momentul oportun să îţi pui bani deoparte în borcanul cu “save money for your dream”.

Fă-ţi curat în laptop şi telefon

Ai în continuare zeci de poze cu cursurile de semestrul trecut pe care sigur nu le-ai şters. Laptopul tău plânge constant deoarece nu mai are spaţiu, dar tu nu îl iei în seamă. Nu mai ai scuză acum! Aranjează-ţi frumos pozele în foldere (numai bine îţi revezi amintirile), şterge documentele inutile, descarcă-ţi noile suporturi de curs şi sortează totul ca şi cum ţi-ai aranja hainele în dulap. Îţi va fi mult mai uşor să găseşti ceea ce cauţi pe viitor!

“Faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi!”

Sfatul medicului rămâne valabil. E de înţeles că ruta frigider-baie-laptop-canapea se repetă la nesfârşit în această lună. Nu ai mai făcut de mult nişte abdomene sau flotări (semiflotări pentru fete); nu ai încercat niciodată acea poziţie complicată de yoga de pe Pinterest! Şi cu siguranţă nu ai reuşit încă, după 10 ani de încercări şi repetiţii, să realizezi de la cap la coadă dansul din High School Musical pe melodia “We’re all in this together”. No, ce mai aştepţi?

Acum poţi preveni stresiunea

Nu mai ai nici o scuză pentru a lăsa toată materia pentru sesiune. Cursurile sunt puse mereu pe platformele online, ai ocazia să adresezi întrebări profesorilor fără ca ei să ştie exact cine vorbeşte, iar temele pentru acasă sunt la propriu pentru acasă (vezi, până şi asta îţi spune unde trebuie să te afli când le realizezi). Timp există din plin, trebuie doar o bună organizare şi multă exigenţă faţă de tine!

Ascultă şi învaţă

Dacă până acum erai restricţionat din punct de vedere muzical, în casa ta tu dictezi ce melodie răsună în difuzoare. Nu te mai jena de colegul de cameră pentru ca acesta nu mai există acum! Pont: dacă tot asculţi ce vrei, când vrei şi cât de tare vrei, încearcă să cânţi; acest lucru te destinde şi te ajută să înveţi corect versurile melodiilor. În acest mod vei reuşi să cânţi alături de prietenii tăi la party-uri, ci nu doar să murmuri presupuneri îmbinate cu “lalala”.

Spune-le alor tăi că îi iubeşti

În cazul în care îţi e greu să spui cele două cuvinte, e okay. Le poţi transmite recunoştinţa şi dragostea ce le-o porţi prin prezenţa ta acasa, alături de ei, prin cina în familie sau depănarea de amintiri.

Somnul de prânz devine un must have it

Pauza dintre cursuri petrecută în cafenele, cantine sau pe holurile facultăţii poate fi acum înlocuită cu un somn bine meritat de prânz, în patul tău, învelit ca un bebeluş în pătura ta preferată. Dacă înainte săreai peste acesta datorită traficului şi distanţelor kilometrice dintre facultate şi casă, acum totul se află la o distanţă de 30 de secunde, aşa că profită!

Stabileşte-ţi agenda pe fiecare zi astfel încât să participi la activitaţiile facultăţii, să lucrezi la teme, dar totuşi să faci şi lucruri care îţi plac. Nu fă o listă nesfârşită, ci planifică-ţi puţine lucruri, în speranţa că vei fi mai productiv de atât!

Cred că în final e important să conştientizăm cât de importantă e această etapă pentru întreaga naţiune. Cu cât stăm mai mulţi, mai mult, în casă, cu atât avem ocazia să ieşim mai devreme din această stare de urgenţă. Dar până atunci, trebuie să învăţăm din fiecare experienţă prin care trecem, iar când ea e finalizată, să ne dăm seama de binele şi schimbarea pe care a provocat-o în fiecare dintre noi.