^
Noutati

StudPAC: s-a născut la mare!

Apr 2, 2020 | Noutati

Federația Tinerilor din Cluj se bucură de o paletă largă de organizații membre. De aceea, ne-am gândit că a venit momentul să intrăm, pe rând, în culisele fiecăreia dintre acestea. Astfel, ne propunem ca în fiecare săptămână să descoperim împreună povestea ce stă în spatele unei organizații membre, chiar de la persoanele ce fac din voluntariat un stil de viață și să o prezentăm pe platforma noastră.

Începem seria de articole cu StudPAC – Asociația Studenților de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității “Babeș-Bolyai”.

 

Fiind una dintre cele mai tinere organizații de studenți și totodată un membru nou al Federației, StudPAC a fost înființată în noiembrie 2018 de o mână de studenți care și-au dorit ca și facultatea lor să aibă o organizație proprie. Curând au început și recrutările, iar acum, la puțin peste un an mai târziu, StudPAC își pune deja amprenta în Cluj, ca o organizație studențească care își dorește să fie unică.

O mică parte din povestea StudPAC ne-a spus-o, Roberta Nica, studentă la Jurnalism, coordonatoarea departamentului Academic și membră a organizației încă din prima tură de recrutări.

Federația Tinerilor din Cluj se bucură de o paletă largă de organizații membre. De aceea, ne-am gândit că a venit momentul să intrăm, pe rând, în culisele fiecăreia dintre acestea. Astfel, ne propunem ca în fiecare săptămână să descoperim împreună povestea ce stă în spatele unei organizații membre, chiar de la persoanele ce fac din voluntariat un stil de viață și să o prezentăm pe platforma noastră.

Spune-ne puțin despre inițiativa StudPAC și cum a luat naștere totul.

Ideea a pornit dintr-o tabără studențească la mare. Într-o după-amiază, pe plaja din Costinești cineva a zis „Ce fain ar fi să facem o organizație studențească la FSPAC!”. 

De acolo a pornit primul imbold să se înființeze organizația. Când a început anul universitar, președintele (Alexandru Dacian Mureșan – zis Kinder), s-a pus pe treabă cu Simina Petrice (secretar general), Antoniu Pușcaș (vicepreședinte) și Cătălin Hădadea (cenzor). La început a fost foarte greu, erau doar o mână de oameni. După ce și-au găsit persoane care să-i ajute, s-a pus problema: „Hmm, dar ce nume îi punem?”. Se gândeau la ASPAC sau OSPAC, dar suna a nume de medicament. Atunci președintelui i-a venit în minte numele de StudPAC, ca să includă și partea de studenți, dar și inițialele facultății. A mai rămas să creeze logo-ul. Până la urmă, au ales un creier desenat în care o emisferă reprezintă raționalul și una creativitatea. Așa, îmbinându-le pe cele două în cantități echilibrate, încercăm să ajungem la rezultate aproape perfecte.

Care sunt, pe scurt, principalele activități și proiecte ale StudPAC? 

MindSpark – anul trecut a avut loc prima ediție. E un proiect pentru toți studenții din țară, indiferent de specializare, de anul de studiu și de nivel (au fost și participanți masteranzi). Aceștia vin la Cluj, descoperă FSPAC și au posibilitatea să se dezvolte pe partea de comunicare, pe partea politică sau administrativă, să descopere programele masterale și doctorale de la noi și să participe la workshop-uri. Totul a fost foarte amuzant și provocator, dacă e să acumulăm timpul în care am realizat proiectul, cred că au fost doar 3 săptămâni de muncă intensă. Am avut 27 de participanți, profesorii erau toți plecați în vacanță, n-am avut cantina, a fost nevoie să luăm mâncare de la catering… A fost foarte complicat, dar a ieșit super fain. Am avut chiar și un participant de 35 de ani!  

  • Am avut și o serie de evenimente micuțe în facultate precum seri de filme documentare și o “cutie a pandorei” unde studenții pot să lase feedback. Acum urmează să avem un proiect în centrele de zi cu copiii, se cheamă Joy și va fi în zilele de Joi! Ne propunem ca o dată pe lună să mergem într-un centru și să petrecem timp cu copiii de acolo.
  • Urmează un proiect foarte mare numit Make The World A Better Place. Împreună cu o firmă care se ocupă cu problemele de mediu și aproximativ 20 de studenți vrem să dezvoltăm idei pe care studenții să le pună în practică. Anul ăsta probabil ne vom axa pe Food Waste. 
  • De asemenea, anul asta avem și gală. O să fie o altfel de gală! Fiindcă ne place să facem lucrurile altfel. 
  • Am organizat și Antibalul – ideea a pornit la un brainstorming când un coleg a zis „Ce-ar fi dacă n-am face bal? Să facem un anti-bal”. Tema a fost Cartoon Night, lumea chiar a fost hyped și oamenii chiar au venit costumați în personaje din desene!

Povestește-ne o întâmplare care ți-a rămas în minte.

O întâmplare amuzantă a fost când mi-am propus singură mustrare pentru că nu îmi îndeplinisem un task! Iar colegii mei au fost foarte drăguți și au fost cu toții de acord să primesc mustrarea respectivă.

O altă întâmplare drăguță a fost la MindSpark. Eu luasem legătura cu toți participanții înainte de proiect, dar în primele zile ale acestuia încă lucram și veneam doar seara târziu. Într-o dimineață văd 2 fete, le salut, iar ele se întorc spre mine și mă întreabă “Nu știi când vine Roberta?”. Am râs când le-am spus “Eu sunt Roberta!”.

 

Dacă StudPac ar fi o culoare, ce culoare ar fi și de ce? 

Știu că dacă combini toate culorile, iese negru, iar StudPAC ar fi toate culorile laolaltă, pentru că suntem oameni cu totul și cu totul diferiți, din toate punctele țării, cu percepții diferite, cu stiluri de viață diferite, cu idei care mai de care, dar reușim să facem ceva fain care să ne ajute pe toți. Chiar dacă ar ieși negru, ar fi un negru strălucitor, un negru care își pune amprenta. O culoare pe care lumea nu are cum să nu o observe. 

Ce face ca StudPac să fie unic?

Faptul că ne-am propus să fim diferiți! Multă lume ne asociază cu alte organizații pentru că suntem încă la început. Mă enervează când lumea nu ne oferă propria noastra identitate, dar cu timpul vom ajunge acolo! Ne-am propus să facem proiecte care nu se mai fac în alte organizații. Oamenii au în general idei bune, numai că nu trebuie să se lase influențați de ce există deja. Sunt mulți care se tem să își spună ideea. Noi îi încurajăm constant să spună ce gândesc. Cum spuneam, urmează să avem gala și nu va fi o gală ca toate celelalte. De asemenea, Joy e o idee nouă care a pornit dintr-un teambuilding. Am organizat chiar și un “Majorat”! Urmează partea a doua și apoi încă o surpriză. Un alt proiect unic a fost pe plan intern: Cina Cea de StudPAC, în care ne-am adunat la sediul nostru de 1 decembrie, am adus fiecare mâncare tradițională și am ascultat Subcarpați. A ieșit foarte, foarte fain!

Care sunt momentele în care simți cu adevărat că faci parte din organizație?

Cred că momentul în care simți cel mai mult e atunci când vezi aprecierea celorlalți. Eu fiind coordonatoare pe Academic lucrez constant cu câțiva oameni și e foarte fain când ne ajutăm și felicităm reciproc. La MindSpark a fost primul moment în care mi-a venit să plâng de emoții, eram așa fericită că am luat parte la crearea proiectului. Am plecat de la nimic și am ajuns să cunoaștem oameni cu care încă ținem legătura și care vor să mai vină și anul ăsta. Iar când oamenii vin și te felicită în față pentru munca depusă sau îți lasă un bilețel în plic cu cuvinte frumoase, te cuprinde o senzație unică ce te umple de bucurie! Simți constant că faci parte din ceva mai mare decât tine. Chiar și în momentele când ți-ai dori să nu mai faci!

Ceva ce merită spus?

Suntem una dintre cele mai tinere organizații, iar pentru mine a fost uimitor să iau parte la nașterea StudPAC. 

E fain să intri într-o organizație unde totul e pus la punct, unde sunt proiecte deja dezvoltate, oameni constanți și fonduri. Dar e foarte fain și să știi că ai fost la temelia organizației, să poți spune că ai venit cu o idee care a luat naștere și “Uite că s-a păstrat”. Știi că ți-ai adus aportul și ai luat parte la schmbare. Mai mult de atât, ceea ce îți oferă e de neegalat: prieteni, amintiri, experiențe ce te dezvoltă și sentimente pe care nu ai cum să le câștigi din altă parte.

Ce ai vrea să știe comunitatea din Cluj despre StudPAC? 

Noi suntem ăia care fac lucrurile diferit! Nu ne dorim să avem impact doar la de facultate sau Universitate, vrem să avem impact la nivel de Cluj sau poate chiar de țară. Nu ne pasă doar de studenți. Asta e foarte important să spunem. Lumea are senzația că organizațiile de studenții sunt doar despre party-uri, pentru fun și mers în teambuilding, eventual învățăm să scriem un proiect și să vorbim în public. Nu e doar despre asta! Noi ajungem după ce terminăm facultatea în lume, și cred că e important ca ceea ce am învățat să aibă un impact și în această lume. Asta aș vrea să știe Clujul. Nu e despre noi, din contra, e doar despre ceilalți!

Pornind de la dorința de a fi altfel, StudPAC își creionează încet, încet propria identitate prin proiecte noi menite să schimbe în bine comunitatea din Cluj. Se pare că, la doar un an de la înființare, organizația și-a găsit deja calea și, cu ajutorul omuleților pasionați de voluntariat, face lucruri mici cu impact mare.

Federația Tinerilor din Cluj și echipa Cluj for Youth îi felicită și le urează succes în toate proiectele viitoare!